Skärpta råd för Södermanlands län

Folkhälsomyndigheten har den 5 november beslutat om skärpta allmänna råd i Södermanlands län. Restriktionerna är desamma som meddelats löpande för flera andra regioner den gångna veckan. De skärpta allmänna råden gäller till och med den 26 november för Södermanlands län. Sedan tidigare har Stockholms län fått skärpta allmänna råd som gäller till och med 19 november och berör föreningar tillhörande Södertälje och Nykvarns kommuner.

De skärpta råden gäller bland annat idrotten och innebär att föreningar i de berörda regionerna ska avstå från att genomföra matcher och träningar. Undantag gäller för de högsta fotbollsserierna samt träning för barn och unga födda 2005 och senare.

Under pandemin har vårt fokus varit att minska smittspridningen av coronaviruset, och samtidigt på ett ansvarsfullt sätt genomföra den fotbollsaktivitet som är möjlig under rådande omständigheter. Vi ska följa beslut, anvisningar och rekommendationer från svenska myndigheter och vara beredda att agera utifrån deras riktlinjer. Svensk fotboll har tagit ett stort ansvar och det är viktigt att vi fortsätter göra det.

Folkhälsomyndigheten (FHM) har, i samråd med smittskyddet i Region Sörmland, beslutat om skärpta allmänna råd som gäller omedelbart. Besluten grundar sig i den snabba ökningstakten i spridning av covid-19 i regionen, vilken gett ett ökat antal intagna i sjukvården samt smittspridning på särskilda boenden.

Vi uppmanar alla fotbollsföreningar att ta sitt ansvar och följa dessa skärpta allmänna råd som – efter förtydliganden från FHM och Riksidrottsförbundet – innebär följande för fotbollen:

  • Föreningar ska under denna period avstå från matcher, inklusive träningsmatcher och matcher utanför regionen, och gemensamma träningar. Detta gäller både fotboll och futsal.
  • Undantag gäller för träningsverksamhet för barn och unga födda 2005 och senare. Spelare och ledare uppmanas att undvika att använda kollektivtrafiken till och från träning samt att byta om hemma. Om möjligt bör träningen genomföras utomhus.
  • Undantag gäller också för lag i de högsta serierna (OBOS Damallsvenskan, Allsvenskan, Superettan, Elitettan, Ettan Södra, Ettan Norra, Svenska Futsalligan samt kval till Ettan), där särskilda protokoll tillämpas.

Uppskjutna/inställda matcher/aktiviteter

  • Tränarutbildning - Uppskjuten/omställt till digitala utbildningar (Berörda informeras via mail)
  • Zonträningar - Träningar innan 26 november ställs in, vi återkommer om decemberträningarna för målvakter
  • Distriktslagssamlingar - Samlingar innan 26 november skjuts upp
  • Futsal senior - Skjuts upp (TK informerar berörda föreningar)
  • Futsal ungdom - Ställs in till och med 26 november (BUK informerar berörda föreningar)
  • Fotboll träningsmatcher - Planerade matcher ställs in fram till och med 26 november
  • Kvalspel P16, P17 div. 1, P19 div. 1 - Skjuts upp fram till och med 26 november (BUK informerar berörda föreningar)

Kansliet stängs för besök fram till och med 26 november, personal finns tillgängliga på mail och telefon.

Fortsatt max 50 personer vid allmänna sammankomster i Södermanlands län

Länsstyrelsen i Södermanlands län har beslutat att hålla fast vid ett publiktak på 50 personer och det gäller för alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Södermanlands län, inklusive fotbollsmatcher. Inskränkningen gäller t o m den 26 november. Det undantag för sittande publik om max 300 personer, som regeringen beslutat om och som annars börjar gälla den 1 november, kan tills vidare alltså inte tillämpas vid fotbolls- eller futsalmatcher.

Läs mer

Svenska fotbollförbundet
https://www.svenskfotboll.se/nyheter/serier/2020/11/skarpta-rad-for-fler-regioner/

Folkhälsomyndigheten
https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/november/beslut-om-skarpta-allmanna-rad-i-kronobergs-och-sormlands-lan/

RF-SISU Sörmland
https://www.rfsisu.se/sormland/Nyheter/Egnanyheter/2020/covid19-skarptaallmannaradforsormland